Sık Sorulan Sorular

Sık Sorulan Sorular

Sık Sorulan Sorular için 14 cevap

  1. merve pınarbaşı der ki:

    Diz ve bel ağrılarımdan duramıyordum ama sizin verdiğiniz ilaçlar sayesinde şu an çok iyiyim ama dizimi hala bükemiyorum. örneğin diz çöküp oturamıyorum bundan da zamanla kurtulabilir miyim. 6 aydır tedavi görüyorum kullandığım ilaçlar 6 aydır salazoprin ve endol 2 aydır da Metotreksat ve folbiol kullanıyorum . Ankilozon spondilit grubu romatizma hastasıyım. bana bu konuda bilgi verirseniz çok memnun olacağım allah sizden ve sizin gibi hekimlerden razı olsun iyiki varsınız…..

    • Prof. Dr. Mehmet SAYARLIOĞLU der ki:

      Selamlar, nezaketiniz için teşekkürler.
      A.Spondilit ile ilgili hasta okulu bölümünde geniş bir bilgilendirme yazısı yazdım. Oradan bir çok sorunuza cevap bulabilirsiniz. Eğer kullanmış olduğunuz bu tedavilere rağmen hastalığınızın hala aktif seyrettiği düşünülürse A. Spondilit hastaları için başka tedavi alternatifleri de var. Dizinizdeki problem doktorunuz tarafından değerlendirilmeli ve A.Spondilite mi yoksa başka bir nedene mi bağlı olduğuna karar verilmeli. Kontrolünüz sırasında problemlerinizi doktorunuzla paylaşırsanız size en doğru yolu gösterecektir.
      Geçmiş olsun

  2. kemal der ki:

    hocam öncelikle selamlar.ben 32 yaşımdayım.istanbul pendik,te yaşıyorum.çocukluk döneminden bu yana rahatsızlık çekiyorum.2001 senesinde fmf tanısı koyuldu.bu tarihten itibaren kolşişin kullanıyorum.günde 5 adet ilaç alıyorum ama yinede ayda 2-3 defa atak geçiriyorum.atak esnasında karın bölgemde şiddetli ağrılar oluyor ve ateşim 37-40 derece arasında değişiyor.her atak esnasında rahatlamak için acile gitmek zorunda kalıyorum dayanamadığım için.önceden göztepe eğit.araş.hast. gidiyordum takibim orda yapılıyordu gastroenteroloji polikliniğinde pek verimli sonuç alamadım.son 3 aydır marmara üniversitesi ramatoloji bölümüne giidiyorum takibim burdan yapılıyor.son gitmemde kolşişin vücuda cevap vermiyor olabilir dediler ve bir dahaki gelişimde anakinra için hocaya danışılacak denildi.anakinra nedir hocam merak ediyorum beni aydınlatırsanız sevinirim.

    • Prof. Dr. Mehmet SAYARLIOĞLU der ki:

      Selamlar,
      Eğer günde 5 tb (2,5 mg) kolşisini düzenli kullanmanıza rağmen ataklarınız hala devam ediyor ise “kolşisine dirençli FMF” olarak tanımladığımız hasta grubundansınız. Genellikle FMF hastaları kolşisine iyi cevap verir, ancak %5-10 gibi bir bölümünde istediğimiz cevabı elde edemeyiz. Bu hastalarda alternatif tedavi yöntemleri araştırılmaktadır. Size önerilen tedavi bu grup hastalar için gündemde olan alternatif tedavi yöntemlerindendir. Marmara romatoloji bölümünden düzenli takibinizde yarar var, en doğru tedaviye doktorunuzla görüşerek birlikte karar vermeniz uygun olacaktır.
      Geçmiş olsun

      • kemal der ki:

        hocam bilgileriniz için teşekkür ederim.benim ayrıca bir sorum daha olacaktı size.fmf hastalarında alkol kullanmanın atakları tetiklemesinde ayrı bir önemi varmıdır.kolşişin kullanan bir hastanın alkol alması zararlımıdır.

  3. güler der ki:

    hocam 24 yaşındayım 4 sene önce sle tanısı konuldu öncesinde yetersiz tetkikler nedeniyle artrit tedavisi gördüm yüzümde kızarıklar belirince tahliller detaylandırıldı. ilaçları ve kontrolleri düzenli kullanmama rağmen bir netice alamadım. ilk başlarda inancım yüksekken şimdilerde git gide azalıyor biliyorum bu hastalık için motivasyon çok önemli ama 24 yaşındayken yaşlı hayatı yaşamak zorunda kalmak ister istemez yıpratıyor. doktorum yaklaşık bir senedir ilaçlarımda bir değişiklik yapmıyor. benim şişliklerim ve ağrılarım devam ediyor. bir de size muayene olmak istiyorum yardımcı olursanız sevinirim. şimdiden teşekkür ederim

    • Prof. Dr. Mehmet SAYARLIOĞLU der ki:

      Selamlar,
      SLE konusunda geniş bilgiyi hasta okulu/SLE bölümünde yazdım. SLE’de mutlaka düzenli takip gerekir. Çünkü zaman zaman çok değişik tablolar ile karşımıza çıkabiliyor. Ancak düzenli takibi yapılan ve tedavi uyumu iyi olan hastalarda bu oran çok daha az. Şişlikler ve ağrılarınız SLE ile ilişkili ise tedavinizde buna göre düzenlemeler yapılabilir. Benim özel muayenehanem yok. Romatoloji polikliniğinden uzman arkadaşım ile birlikte ancak randevulu olarak hizmet vermeye çalışıyoruz. Bulunduğunuz yeri belirtirseniz size yakın romatologlar konusunda yardımcı olabilirim.
      Geçmiş olsun

  4. güler der ki:

    hocam öncelikle zaman ayırıp cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim. ben çorumda yaşıyorum ve öğretmenim atama durumum olduğundan yer değişikliği yapabilirim. kontroller için samsun eğitim ve araştırma hastanesine gidiyorum. sanki özel muayeneler olsa daha iyi olacak diye düşünüp size yazmıştım. romatologları önerirken bunu göz önünde bulundurursanız sevinirim.

  5. FATİH der ki:

    Hocam iyi çalışmalar.
    özellikle abd de as hastaları için nişastalı yiyecekler kısıtlanıyormus.bu konuda siz ne tavsiye edersınız acaba?

    • Prof. Dr. Mehmet SAYARLIOĞLU der ki:

      Selamlar,
      Bu konu ile ilgili bilimsel literatürde çok az yazı vardır. Veriler güçlü değildir. Nişasta ve bir mikroorganizma ilişkilendirilerek düşük nişastalı diyetin başarılı olabileceği öne sürülse de mevcut veriler ile bunu direkt önermek mümkün değildir.
      Geçmiş olsun

  6. esra der ki:

    Hocam sitenizi inceledim, emeğinize elinize sağlık… Size bir sorum olacak annemin 1 sene oldu elindeki iki tırnağında renk değişimi var,beyazımsı renkte tırnak yüzeyi pütürlü…Bunların yanında ayağında da ağrı oluyor.Gerekli testler yapıldı kanlarda anormallik yok, röntgen yorumlarını bilemiyorum. Sedef romatizması yada onikoliz teşhisi konuldu. Net bi tanı koyulamadı metotreksat ilacı verildi. Bu ilacı kullansın mı yan etkilerini okudum riskli, kesin sedef romatizması mı nasıl anlaşılır? yorumunuzu almak istedim şimdiden çok teşekkür ederim, kolay gelsin iyi çalışmalar dilerim hocam…

    • Prof. Dr. Mehmet SAYARLIOĞLU der ki:

      Selamlar,
      Öncelikle dermatoloji tarafından tırnaktaki lekelerin ne olduğu aydınlatılmalı. Bu yapıldıktan sonra bu bulguyu yapabilecek olan hastalıklar araştırılmalı. Sedef romatizmasında tırnakta bazı bulgular olabilir ve başkaca cilt bulguları da olabilir (şart değildir bazen eklem bulgularından sonra da cilt-tırnak değişiklikleri başlayabilir). Tüm bunların söylenebilmesi için;
      -Gerçekten romatizmanız var mı?
      -Romatizmanızın tam tanısı nedir?
      -Cilt bulgularınız ile romatizmanız ilişkili mi?
      cevaplarının verilmesi gerekir. Öncelikle dermatoloji, eklem bulgularınız da varsa romatolojiye başvurmanızı öneriririm.
      Geçmiş olsun

  7. Süleyman der ki:

    sevgili Mehmet hocam internet siteni çok beğendim. Başarılar dilerim. Bir dost…

    • Prof. Dr. Mehmet SAYARLIOĞLU der ki:

      Süleyman hocam teşekkür ederim, uzun zamandır yoğunluktan ilgilenemiyorum.

Yorumlar kapalı.