Hastalıklar

Romatizmal Hastalıklar

–        Romatoid artrit

–        Ankilozan spondilit

–        Sistemik Lupus Eritematozus (SLE)

–        Sistemik skleroz (Skleroderma)

–        Ailevi Akdeniz ateşi (FMF)

–        Gut hastalığı

–        Psödogut hastalığı

–        Psöriyatik artrit

–        İnflamatuar miyozitler (Polimiyozit, Dermatomiyozit)

–        Behçet hastalığı

–        Temporal arterit

–        Takayasu arteriti

–        Poliarterit nodoza (PAN)

–        Mikroskobik PAN

–        Henoch-Schönlein vasküliti

–        Churg-Straus vasküliti

–        Osteoartrit

–        Fibromiyalji

Hastalıklar için 8 cevap

  1. mutlu der ki:

    henoch schönlein vaskülitim teşhisi konuldu tedavisini bulamıyorum yazın yok kış başlangıcında cıkıyor üc senedir bende var eklem agrılarınla başladı daha önceside mesane kasılması oldu bu konuda bilgisi olan varsa lütfen benimle paylaşsın teşekürler

    • Prof. Dr. Mehmet SAYARLIOĞLU der ki:

      H. Schönlein vasküliti çapı küçük olan damarların duvarında iltihaplanma sonucu gelişen bir hastalıktır. Genellikle bacaklarda, bazen tüm gövdede küçük döküntüler ile seyreder. Barsakları, böbrekleri ve bazı başka organları etkileyebilir. Tedavisi vardır, ancak hastalığın seyri hastadan hastaya farklılık gösterir. Hastalığın seyri hastadan hastaya değiştiği için tedaviside farklılık gösterir. Eğer hastalık tanınız tam doğru ise sizinki kronik diyebileceğimiz (tekrar eden) bir formda. Hastalığın hem organ tutulumunun hem de seyrinin yakından izlenmesi gerekir. Buna göre tedavisi düzenlenmelidir. İç Hastalıkları/Romatoloji bölümü olan bir merkeze başvurmanızı öneririm. Geçmiş olsun.

      • mutlu korkmaz der ki:

        sayın hocam bursada teşhis konuldu benim eşim de cilt doktoru sitedede onlarca doktor arkadaş var her biri birşey söylüyor ben ne yapacağımı bilmiyorum beni takip edermisiniz saygılarımla

        • Prof. Dr. Mehmet SAYARLIOĞLU der ki:

          Selamlar,
          Hastalığınızın ne olduğunu yazmamışsınız. Hastalığınızı ve bulunduğunuz yeri yazarsanız yakın olan romatologlar hakkında bilgi verebilirim.
          Geçmiş olsun

  2. yılmaz KORKMAZ der ki:

    Hocam Merhabalar,
    14 yıldır annem romatoit artrit tedavisi görüyor.14 yıldır hiç kesilmeden kortizon tedavisi ,Qensil,arava,ebrel,remigeyt,ümiran,tarzı ilaçlar kullandık.Ebrel ilk 6 ay iyi geldi sonra çok etkisini göremedik.Diğer ilaçlardan pek fayda göremedik.Ebrel i 2 yıl düzenli haftada 2 kullandık.Kemiklerde kırılmalar başladı.İlacın böyle bir yan etkisinin olmadığı söylendi kortizona bağlıdır denildi,ebrele devam denildi durum kötüye gidince doktora sormadan ebreli kestik 3 ay kortizo ve metojet le idare ettik.Doktora tekrar gittik kemiklerin toparlanma aşamasında olduğu ,annemin desdek almadan yürüdüğü için iyiye gittiği söylendi.İlacı kestiğimizi söyledim.Önce doktorlar bozuldu sonra iyi yapmışsınız denildi.Remigayt kullanmaya başladık 3 yıl kullandık pek faydası olmadığından 3 yıl sonra tekrar ebrele dönüldü.daha önce tedavimiz çapa tıp fakültesinde devam ediyordu işim gereği zonguldağa yerleştiğimden 2 yıldır zonguldak üniversitesi romatoloji polikliniğinde tedavi görüyoruz.Ebreli haftada 2 kullnmamız gerektiği ve kortizona devam denildi.Ebreli haftada 1 tane yaptırdık çok iyileşme olmadı ama annem kendi işini yapabilecek pozisyondaydı.1.5 yıl haftada 1 kullandık.Doktorumuz bize kızarak haftada 2 kullanmamız gerektiğini söyledei daha önce 2 kullandığımızda 5 ay sonra keniklerde çökme olduğunu söyledik ama böyle bir yan etki bildirimemişdir denilerek 2 de ısrar edildi.Biz haftada 2 kullanmaya başladık 5 ay sonra annemin kemikler cam gibi kırılmaya başladı.Şuan ebreli kestiler ama onlarda ne yapacağını bilmiyorlar hergün hastanedeyiz günde 3 tane 50 mg kontramal ağrı kesiçiyle idare etmeye çalışıyoruz.
    BU HASTALIĞIN KORTİZON KULLANMADAN TOPARLAYACAK BİR İLAÇ YOKMUDUR.KORTİZON VE AĞRI KESİCİLERDEN DOLAYI ANNEMİN MİDESİNDE METAPLAZİ DENEN ŞEYLER OLUŞMUŞ.NE YAPACAĞIMIZI ŞAŞIRDIK.ŞUAN ROMATOLOJİ KEMİK KIRIKLARINDAN DOLAYI ORTAPEDİYE ,ORASI GÖĞÜS CERRAHİSİNE,ORASI BİZLE İLGİLİ DEĞİL FİZİĞE,ORASI BİZİM İŞİMİZ EKLEMLERDEKİ ŞİŞLİK KIRIKTAN ANLAMAYIZ DEYİP DOLAŞIP DURUYORUZ AMA KORTİZONUDA KESTİRMİYORLAR,NE YAPACAĞIMIZIDA SÖYLEYEN YOK 4 AYDIR GİT GEL .
    BU KONUDA YARDIMINIZI RİCA EDİYORUM .

    SAYGILAR SUNARIM.

    • Prof. Dr. Mehmet SAYARLIOĞLU der ki:

      Selamlar,
      Anladığım kadarı ile kullandığınız iki farklı anti-TNF ilaçlara rağmen hastalığınız halen aktif seyrediyor ve son zamanlarda ortaya çıkan yeni durumlar nedeni ile ilaçlarınız kesilmiş. Aslında anti-TNF ilaçları düzenli ve yeterli dozda kullanan hastaların önemli bir kısmında kortizon ihtiyacı fazla olmamaktadır. Fakat bir grup hasta, anti-TNF ilaçlardan da fayda görmemektedir. Bu hastalar için ülkemizde de ruhsat almış yeni tedavi seçenekleri vardır. Ancak bu grup ilaçları da sizin hastanızda olduğu gibi enfeksiyon riskinin arttığı durumlarda kullanmak yeni sorunlar ortaya çıkarabilmektedir. RA hastalarında kemik erimesi genellikle kullanılan ilaçlara (başta kortizon), hastalığın kendi bazı özelliklerine ve eklem hareketinin azalmasına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Hastanın tüm sorunları göz önünde bulundurularak, etki-yan etki konusu değerlendirilerek en uygun tedaviye ancak romatoloji uzmanınızla birkte karar verebilirsiniz.
      Geçmiş olsun

  3. Prof. Dr. Mehmet SAYARLIOĞLU der ki:

    Selamlar,
    Bursa’da tıp fakültesinde iç hastalıkları-romatoloji bölümü var. Henoch Schönlein vasküliti düzenli takip ve tedavi ile genellikle iyi sonuçlar elde edilebilecek bir hastalık.
    Geçmiş olsun

  4. mutlu korkmaz der ki:

    hocam vaksülitlere corşisinle bastırdım günde üç tane alıyorum döküntüler gecti bırakınca cıkıyor devam edeyimm ciilt doktorunun tavsiyesi saygılar

Yorumlar kapalı.